Kirsten Bergh

Forfatter og journalist
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 01, apr 1901
Sosial:

Biografi

Kirsten Bergh (født 1. april 1901 i Vadsø, død 8. september 1970 i Oslo) var en norsk forfatter og journalist. Bergh ble født i Vadsø i Finnmark. Hun var noen år bosatt i Oslo, hvor hun arbeidet som journalist: fra 1925 for Norges Kommunistblad, fra 1927 i Nationen og fra 1931 i Radiobladet. Fra 1954 arbeidet hun som sekretær ved Reiseopplysningskontoret. Hun er gravlagt i Vadsø.

De to bøkene om Lorch beskrives som «de klassiske skildringene av et nordnorsk handelssted fra første halvdel av 1800-tallet», skrevet med «blikk for de grunnleggende interessemotsetninger som fantes på de gamle handelsstedene.» Handlingen er lagt til henholdsvis 1820- og 1850-årene. Romanene skildrer en kvinnes livsløp fra oppvekst til enkestand; innskutte anekdoter og bifortellinger gjør at romanene samtidig skildrer hele Vadsøsamfunnet. Miljøskildringen er både basert på historiske studier og personlige erfaringer.

Ungdomsromanen Doktorens datter er lagt til den samme byen og det samme borgerskapsmiljøet. Den foregår i 1913 og er fortalt i jeg-form, på en måte som virker selvopplevd av forfatteren. Jeg-personen skildrer og begeistres av byens multietniske miljø, med kvener, sjøsamer og «fjellfinner».

Bergh skrev også hørespillet Til ild og bål (1968), som inneholder dokumentarisk stoff og henter sin handling fra hekseprosessene i Vardø på 1600-tallet. Det samme stoffet var også behandlet i faglitterær form tidligere.

Deltar i

Search