Johanna Schwarz

Lyriker
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 31, mai 1931
Sosial:

Biografi

Johanna Wilhelmina Schwarz (født 31. mai 1931 i Østerrike, død 5. september 1996) var en norsk forfatter.

Hun ble født i Østerrike men flyktet som barn til Sverige for å unnslippe jødeforfølgelsene. Schwarz kom til Bergen i 1961, der hun ble ansatt som universitetslektor i svensk språk og litteratur og var lektor på Voss i 7 år før hun kom til Kongsberg i 1975.

I Norge leverte hun fast dagsaktuelle, kommenterende dikt («dagsedlar») til avisene Orientering og Klassekampen. I 1970-årene engasjerte hun seg i ml-bevegelsen, og skrev blant annet prologen til AKP(m-l)s offentlige møte i Bergen da partiet ble stiftet i 1973.

Schwarz beskrives som en kulturell løsarbeider og kunne på egen hånd holde liv i flere solidaritetsbevegelser med sin bakgrunn og mangeslungne engasjement. Hun var jødisk flyktning, nesten blind, katolikk, kommunist, svensktalende i Norge og forfatter.

Johanna er mest kjent som forfatter og har gitt ut flere diktsamlinger. Hun har også gitt ut barnebøker, en av dem var Labyrinten, som handlet om svaksynte, noe hun hadde spesielt gode forutsetninger for å beskrive.

Noen av hennes tekster har blitt tonsatt, blant annet på albumet Trollflir (MAI 7806), der Asbjørn Eldens og Johanna Schwarz' dikt og dagsedler framføres av Jon Arne Corell, sammen med blant andre Lars Klevstrand.

Deltar i

Search