Toralv Maurstad

Skuespiller, stemmeskuespiller, teaterskuespiller
Del:

Personlig info

Sosial:

Biografi

Toralv Maurstad (født 24. november 1926 i Bærum) er en norsk skuespiller, instruktør og tidligere teatersjef.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Toralv Maurstad er sønn av skuespillerne Alfred Maurstad og Tordis Maurstad og halvbror til skuespilleren Mari Maurstad. Han er gift med Beate Eriksen og har tidligere vært gift to ganger (med Eva Henning og Anne-Ma Burum). Moren kom fra Kristiansund og faren fra Nordfjord, begge var skuespillere på Det norske teateret.[1]

Han gikk som guttunge på Hartmanns pensjonatskole i Bærum og senere på Firda Landsgymnas. [1]

Maurstad har teaterutdannelse fra Royal Academy of Dramatic Art i London (1947–49). Han debuterte 7 år gammel som Mamilius i Shakespeares Et vintereventyr.[1] Bortsett fra en del barneroller hadde han sin debut i 1949 ved Trøndelag Teater. I 1951 flyttet han til Oslo og Det Nye Teater. Samme år hadde han sin første større filmrolle i Kranes konditori.

Fra 1954 var Maurstad ansatt ved Nationaltheatret, der han spilte i en rekke komedier og i samtidsdramatikk som John Osbornes Se deg om i vrede. I 1963 fikk han Kritikerprisen. Han er også blitt kjent for flere klassikertolkninger, som Puck i Shakespeares En midtsommernattsdrøm og tittelrollene i Erasmus Montanus, Peer Gynt og Brand i tillegg til et gjestespill ved Det norske teatret i 1961, der han spilte mot foreldrene i Lang dags ferd mot natt av Eugene O'Neill.

Maurstad var sjef ved Oslo Nye Teater i ti år fra 1967 og ved Nationaltheatret fra 1978 til 1986. På Nationaltheatret sa han opp åtte skuespillere, noe som førte til streik. Han har vært frilanser siden 1986.

Etter sjefstiden har Maurstad vært frilanser, også langt ut i det som ellers regnes som pensjonsalder.[1]

Deltar i

Search