Penelope Lively

Forfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 17, mar 1933
Sosial:

Biografi

Penelope Margaret Lively (født 17. mars 1933) er en britisk forfatter som skriver både for barn og for voksne. Hun har vunnet Bookerprisen for romanen Moon Tiger, (1987) og Carnegie-medaljen for barneboken The Ghost of Thomas Kempe (1973); på norsk kalt Det spøker for James (1988).

 

Liv

Hun ble født som Penelope Low i Kairo i 1933, og tilbrakte sin tidligste barndom i Egypt, før hun ble sendt på internatskole i England da hun var tolv år. Hun studerte moderne historie ved St Anne's College ved University of Oxford. Hun giftet seg med akademikeren Jack Lively i 1957, og hans karriere tok dem fra Swansea til Sussex og Oxford, og til sist til Warwick University, hvor han var professor i politikk. De fikk to barn, Josephine og Adam. Ektemannen døde i 1998 og Penelope Lively lever i dag i det nordlige London. Hun har nå seks barnebarn.

 

Forfatterskapet

Hennes første barnebok, Astercote, ble utgitt i 1970. Det er roman med fantastiske elementer og handling plassert i landsbyen Cotswolds og i nabolagets skogsområde ved en middelalderlandsby som er utryddet av pest. Siden da har hun utgitt mer enn tyve bøker for barn, og fått særlig anerkjennelse for The Ghost of Thomas Kempe og A Stitch in Time. For den førstnevnte vant hun i 1973 Carnegie-medaljen fra Library Association, anerkjent som årets beste barnebok av en brite. For den sistnevnte vant hun i 1976 Whitbreads pris for barnelitteratur. De tre romaner har emne fra lokal historie, løselig tilbake 600, 300 og 100 år i tiden.

Hennes første roman for et voksent publikum, The Road to Lichfield, ble utgitt i 1977 og ble nominert til Bookerprisen. Hun gjentok det i 1984 med According to Mark, og vant i 1987 prisen for Moon Tiger som forteller om en kvinnes stormfulle liv mens ligger døende i en sykehusseng. Som med alle hennes bøker er Moon Tiger preget av en nær oppmerksomhet til minnenes kraft, fortidens virkning på nåtiden, og spenningene mellom de 'offisielle' og de personlige historiene. Hun utforsket de samme tema mer direkte i sine sakprosabøker A House Unlocked (2001) og Oleander, Jacaranda: A Childhood Perceived (1994), en minnebok fra hennes egyptiske barndom.

På norsk finnes Månetigeren (Tiden, 1990) og Det spøker for James (Gyldendal, 1976; The Ghost of Thomas Kempe).

 

Æresbevisninger

Hun er medlem av Royal Society of Literature, og er også visepresident for Friends of the British Library.

Hun ble utnevnt til offiser av Den britiske imperieordenen (OBE) i 1980, kommandant av Den britiske imperieordenen (CBE) i 2001, og Dame Commander av Den britiske imperieordenen (DBE) i 2012 (nyårets æresbevisning for tjenester for litteraturen).

 

 

Deltar i

Search