Jakob Margido Esp

Skuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 07, jun 1943
Sosial:

Biografi

Jakob Margido Esp (født 7. juni 1943Byneset i Trondheim) er en norsk skuespiller som har vært ansatt ved Trøndelag Teater i en årrekke. Han er best kjent for sin drag-rolle som fru Flettfrid Andrésen. Han er ellers kjent for sin sentrale deltakelse i en rekke humoristiske kabareter ved teatret. Esp har dessuten utgitt bøker og plate.

Esp har teaterutdannelse fra Trøndelag Teaters treårige elevskole 1961-1964, spilte deretter ved flere Oslo-teater og var ved Rogaland teater 1969-72. Har siden 1972 arbeidet ved Trøndelag Teater. På 1970-tallet har han her hatt roller som Estragon i Becketts Mens vi venter på Godot, Trigorin i Tsjekhovs Måken samt medvirket i Dario Fo-oppsetningen Vi betaler itj! på 1980-tallet har hans oppgaver ved teatret i stor grad knyttet til kabaret, blant annet i suksessen Store lille Otto. Han ble samme tiår landskjent som den frittalende «Flettfrid Andresen». På slutten av 90-tallet var han, sammen med Helle Ottesen og Svein Wickstrøm aktuell i kabareten Store lille verden. I 2002 hadde han suksess med stykket Espresso, basert på tekster han hadde forfattet selv. Forestillingen turnerte året etter med Riksteatret I 2006 var han aktuell i rollen som den tafatte faren Tormod i Berlinerpoplene, basert på en kjent bok av Anne B. Ragde. Han var samme år aktuell med den selvskrevene enmannsforestillingen Nu går det over egg og stokk. I 2007 var han aktuell i rollen som far til Markus i Klaus Hagerups musikal Markus og Julie. I 2008 spilte han Tormod i Trøndelag Teaters oppsetning av Ligge i grønne enger.

Esp har også hatt verv i Norsk Skuespillerforbund, og ved teateret. I august 2010 ble han utnevnt til æresmedlem i Norsk Skuespillerforbund.

Han skapte figuren Flettfrid Andrésen, som debuterte i Nitimen 2. september 1983. Det var en karikatur av «Trånhjems bedrestillede fruer». Fruen hadde sine glansdager på 80- og 90-tallet, hvor hun periodevis var gjenganger i NRK. I 1999 skapte Esp figuren Sivert Kvaksvik, en noe tafatt pensjonist fra Byneset. Figuren har imidlertid ikke vært like fremtredende som det Flettfrid var. Det vakte imidlertid bestyrtelse hos enkelte da figuren i et underholdningsstunt, i forbindelse med kommunevalget i 1999, spekulerte på om det var Kjell Magne Bondevik som var far til statsråd Marit Arnstads barn. Stuntet medførte at Krf-politikeren Einy Rendal Elgsæther nektet å være med i en valgdebatt der Esps rollefigur skulle underholde.

I 1991 gikk han inn i en personlig krise som endte med innleggelse på et psykiatrisk sykehus. Etter å ha kommet seg gjennom denne krisen, valgte han å dele sine erfaringer fra psykiske problemer og selvmordsforsøk med offentligheten. Den dag i dag reiser han rundt og holder foredrag, både om sine smertelige erfaringer, men også om humor og helse, og han har gitt ut en bok som omhandler dette. Esp har også fortalt om dette i bokform.

Search