Jack London

Skribent, journalist, romanforfatter, reporter, essayist, selvbiograf, manusforfatter, science fiction-forfatter, barnebokforfatter, reiserforfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 12, jan 1876
Sosial:

Biografi

Jack London (født John Griffith Chaney 12. januar 1876 i San Francisco i California i USA, død 22. november 1916 i Glen Ellen i Sonoma County i California) var en amerikansk forfatter. Var i ungdommen innom flere yrker, bl.a. sjømann og som gullgraver i Klondyke i 1897. Opplevelsene som sjømann og som gullgraver gav ham bakgrunn for flere av bøkene han skrev. Var også selv landstryker i USA en tid, opplevelsene fra dette er skildret i boka Landstrykerliv.

London var uekte barn av Flora Wellman (1843–1922), av god borgerlig bakgrunn, og filosofen, atrologen og vandrepredikanten William Henry Chaney (1821–1903), kalt professoren.

Avisen San Francisco Chronicle skrev 4. juni 1875 at Chaney under dramatiske omstendigheter hadde jaget Flora Wellmann på dør, fordi hun ikke hadde gått med på en abort. Derpå forsøkte hun å begå selvmord med en overdose opium og skjøt seg - i kinnet -, men kunne bli reddet fra dødens vold.

Den 7. september 1876 giftet Flora Wellman seg med en krigsveteran fra Pennsylvania, tømmermannen, forretningsmannen og bonden John London. Han drev blant annet med salg av symaskiner. Ekteparet flyttet over til Oakland, der John London åpnet en kolonialbutikk. Familien levde et liv i armod og flyttet endel rundt i området rundt San Francisco Bay. I 1886 kom familien tilbake til Oakland. John London var nå så godt som invalid, og det var opp til moren og den unge Jack London å forsørge familien. Han bodde på denne tiden for det meste i leiligheten til den tidligere negerslavinnen Virginia Prentiss, som nærmest ble hans fostermor og preget ham i høy grad. Begge «mødre» skulle overleve Jack London, og bodde mot slutten sammen i felles hushold.

Jack London forsøkte seg i sin ungdom på en rekke yrker, blant annet avisbud, havnearbeider, cowboy og gullgraver. Under den russisk-japanske krig 1904-05 var han korrespondent for Hearst-pressen. Han vandret på sin fritid rundt i USA og Canada, og var også meget på Hawaii.

Jack London giftet seg to ganger, først med Bess Maddern i april 1900, og så med Charmian Kittredge 1905, bare én dag etter at han hadde skilt seg fra Maddern.

Han hadde selv vært landstryker, sjømann og gullgraver innen han ble forfatter, og mange av hans bøker utspiller seg i villmarken eller på havet. Hans mest kjente roman er The Call of the Wild, 1903, som handler om en hund som mot sin vilje blir tatt fra den solrike Santa Clara Valley i California og blir trekkhund i et hundespann i Klondike. Et par andre kjente bøker er The Sea Wolf som handler om en hardfør selfanger, og Martin Eden som er en selvbiografisk roman.

Han er også kjent for sine sosialistiske holdninger som han fikk etter å ha lest Det kommunistiske manifest. Dette gir seg uttrykk blant annet i boken The Iron Heel fra 1907.

Jack London var meget produktiv og rakk trass sitt korte liv å skrive totalt 49 romaner og mange noveller. Som forfatter ble han uhyre fremgagsrik. Det finnes to sider av den litterære Jack London: dels den samfunnskritiske, dels den villmarksskildrende. Det er som den senere som den største fremgangen kom.

Jack Londons død ble omdiskutert og det fantes mistanker om selvmord med en overdose morfin.

Deltar i

Search