Lars Saabye Christensen

Forfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 21, sep 1953
Sosial:

Biografi

Lars Saabye Christensen (født 21. september 1953 i Oslo) er en dansk forfatter. Han har alltid bodd i Norge og skriver på norsk, og omtales også som norsk.

Saabye Christensen vokste opp på Skillebekk, men bodde mange år i Sortland i Nord-Norge. Begge disse stedene er tett knyttet opp til hans forfatterskap, og går igjen i så å si alle hans verker. Nå har han flyttet tilbake til Oslo, nærmere bestemt til Blindern. Han er halvt dansk og har ikke norsk, men dansk, statsborgerskap og slapp førstegangstjenesten.

Saabye Christensen studerte litteraturvitenskap, norsk, kunsthistorie og idehistorie.

Han debuterte i 1976 med diktsamlingen Historien om Gly og mottok for denne Tarjei Vesaas debutantpris. Hans første bok var imidlertid Grønt lys, en stensilsamling med dikt han utgav på gaten.

Saabye Christensen har skrevet en rekke dikt og skuespill, samt flere filmmanuskript, men har utmerket seg først og fremst som novellist og romanforfatter. Hans første roman kom året etter debuten, og het Amatøren. Gjennombruddet kom imidlertid ikke før i 1984 med Beatles som gav ham Cappelenprisen og berømmelse utover Norges grenser. Noen år senere kom også boken Herman.

I 2001 (25-årsjubileet for hans meget produktive forfatterskap) kom Halvbroren. Boken ga ham blant annet Brageprisen og Nordisk råds litteraturpris. Halvbroren er solgt i over 200 000 eksemplarer og er solgt til 22 land.

Som forlagskonsulent og i en årrekke redaktør for Cappelens debutantantologi Signaler, har Saabye Christensen vært en viktig og kyndig hjelper for nye litterære talenter.

Lars Saabye Christensen er medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur.

I 2006 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden og i 2008 ble han utnevnt til ridder av den franske Ordenen for kunst og litteratur.

Saabye Christensen er bosatt i Oslo.

Norsk utflukt: Siden 1993 har han figurert som oppleser i bandet Norsk Utflukt hvor han leser sine egne dikt. Bandet har gitt ut fire album: «Med lyset på» (1993), «Diger og gul» (1997), «Det blå arret» (2002) og «Tida som går» (2004).

Search