Hans Wiers-Jenssen

Skuespiller, skribent
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 25, nov 1866
Sosial:

Biografi

Hans Wiers-Jenssen (født 25. november 1866 i Bergen, død 25. august 1925 i Bergen) var en norsk forfatter, skuespiller, teaterregissør og teaterhistoriker. Hans Wiers-Jenssen var sønn av farger Johan Jenssen og hans hustru Elisa Magdalena Wiers. I 1894 giftet han seg med forfatteren og humoristen Rigmor Nicolowna Danielsen. Teatermannen Johan Henrik Wiers-Jenssen var deres sønn.

Wiers-Jenssen tok examen artium ved Bergen katedralskole i 1885 og studerte så kulturhistorie og språk og ble cand.mag. 1892. I studietiden virket han en periode som huslærer og som journalist i Dagbladet. Etter studiene fortsatte han som journalist og skrev samtidig revyen Tutti-Frutti, som ble oppført 101 ganger på Eldorado teater i Kristiania. 1895 ble han tilsatt som sceneinstruktør ved Christiania Theater, hvor han også opptrådte som skuespiller.

Som forfatter er Hans Wiers-Jenssen særlig kjent for teaterstykkene Anne Pedersdotter (urpremiere på Nationaltheatret i 1908), som tar utgangspunkt i den sanne historien om prestekonen som ble brent på bålet som heks i Bergen i 1590, og Jan Herwitz (urpremiere på Nationaltheatret i 1913, som kan betegnes som en bergensk folkekomedie. Danske Carl Th. Dreyer laget en film basert på skuespillet Anne Pedersdotter; filmen hadde premiere i 1943 under tittelen Vredens dag. Det har også blitt komponert to operaer over Wiers-Jenssens Anne Pedersdotter. Den første av de to var den italienske La fiamma (1934), med libretto av Claudio Guastalla og musikk av Ottorino Respighi, den andre var den norske Anne Pedersdotter, med libretto av Hans Kristiansen og musikk av Edvard Fliflet Bræin. Denne operaen ble uroppført på Den norske opera i 1971.

Deltar i

Search