Anders Rogg

Skuespiller, musiker
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 25, mar 1956
Sosial:

Biografi

Anders Rogg (født 25. mars 1956 i Oslo) er en norsk musiker, skuespiller og regissør. Etter fullført gymnas (Katedralskolen i Oslo) arbeidet han 1974–77 ved Riksteatret som inspisient. Deretter ble han et sentralt medlem i den frie teatergruppen Tramteatret fra 1977 til 1986, som skuespiller, komponist, sanger og pianist. Gruppen laget en lang rekke forestillinger for teater, radio og TV. Størst popularitet oppnådde de i NRK, med fire serier i ungdomsprogrammet Halvsju. Tramteatret spilte inn i alt ti LP-er.

Som Leon Latex i TV-seriene om Pelle Parafins Bøljeband ble Anders Rogg en velkjent figur for en hel generasjon unge seere.

I Tramteatrets senere periode spilte han også i flere teateroppsetninger utenfor gruppa, blant annet på Oslo Nye Teater. Senere har han samarbeidet om musikkalbum med Kine Hellebust, Eli Rygg og Kristin Solli Schøyen ved siden av tre CD-produksjoner under eget navn. «Videre» er et samarbeid med Audun Myskja.

I perioden 1985–1999 arbeidet han som frilansregissør ved diverse teaterproduksjoner rundt i Norge, blant annet for UKA i Trondheim. Deretter ble han fulltidsansatt ved Kirkens Bymisjon i Oslo som kulturleder.

I 2006 begynte han som frilanser igjen, og ble med som pianist, skuespiller og komponist i friteatergruppen Opplysningskontorets suksessforestilling Sannheten om 2005 (og resten!)Parkteatret. På Det norske teatret gjorde han stor lykke som en av syv skuespillere i musikal-komedien Evig ung (2009). Han spilte, i likhet med de andre, seg selv som svært gammel og dement. Evig ung vant NRKs Komiprisen 2009 for beste sceneforestilling og ble også nominert til Heddaprisen. I 2011 turnerte stykket hele Norge med Riksteatret.

Anders Rogg kom tidlig ut av skapet som homofil, i et intervju med ungdomsbladet Det Nye i 1981. Han har senere deltatt aktivt innenfor homomiljøet i Norge, både som musiker og inspirasjonskilde. Både NRK, Tønsbergs Blad og Dagbladet omtalte Anders Roggs bryllup med kjæresten Yngvar Myrvold som det første egentlige bryllupet mellom to homofile i Norge.

Search