Jeffrey Archer

Forfatter, politiker
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 15, apr 1940
Sosial:

Biografi

Jeffrey Howard Archer, baron Archer av Weston-super-Mare (født 15. april 1940) er en britisk forfatter og tidligere politiker. Hans spenningsromaner har solgt minst 250 millioner eksemplarer verden over.

Politisk karriere

Han var parlamentsmedlem for det konservative partiet (1969–1974). Hans politiske virke endte etter en finansiell skandale og etterlatt bortimot konkurs. Senere, etter en endring av sin formue fra forfatterhonorarene fra hans bestselgende spenningsromaner, ble han nestformann for det konservative partiet (1985–1986) før han måtte gå av etter ytterligere en skandale som førte til slutten for hans politiske karriere.

Han ble gjort til livstidsmedlem av overhuset i 1992. Han politiske karriere ble avsluttet med dom og påfølgende fengselsopphold (2001–2003) for mened og for å ha lagt hindringer i etterforskningen ved en (vellykket) søksmål om injurier som fulgte hans andre avgang.

 

Forfatterskap

Hans første bok, Not a Penny More, Not a Penny Less, ble plukket av den litterære agenten Deborah Owen og utgitt først i USA, deretter i Storbritannia høsten 1976. Boken var en suksess og Archer unngikk konkurs. BBC TV gjorde film av den som ble vist i 1990, og den ble gjort til radiohørespill for BBC Radio 4 tidlig på 1980-tallet.

Bokserien Kane and Abel har vært hans mest suksessfulle i form av salg, og nådde førsteplassen på bestselgerlisten til The New York Times. Den ble gjort til miniserie for TV av CBS i 1985 med Peter Strauss og Sam Neill i de fremste rollene. Det følgende året gjorde Granada TV en serie i ti episoder av en annen bok, First Among Equals, som fortalte historien til fire menn og deres streben etter å bli statsminister.

Mens han satt i fengsel skrev Archer memoer i tre bind, A Prison Diary, hvor de i det ytre var formet etter Dantes Den guddommelige komedie, og navngitt etter de tre første fengslene han satt i. Fengselstiden tjente også som inspirasjon for flere noveller i hans samling Cat O' Nine Tales.

I 2011 utga Archer den første av fem bøker i serien The Clifton Chronicles som følger livet til Harry Clifton fra hans fødsel i 1920 og til hovedfigurens slutt i 2020. Only Time Will Tell forteller om livet til hovedfiguren fra 1920 og til 1940 og ble utgitt i mai 2011.

 

Search