Frode Rasmussen

Skuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 27, aug 1943
Sosial:

Biografi

Frode Rasmussen (født 27. august 1943 i Bergen) er en norsk skuespiller og sceneinstruktør som har hatt sitt virke ved en rekke norske teatre. I en periode har han også vært teatersjef. Rasmussen er kjent som en eminent Dario Fo-tolker og har markert seg innenfor absurd teater.

Rasmussen debuterte som skuespiller-elev i 1966 ved Trøndelag teater, og slo igjennom i 1971 som konferansier i musikalen Cabaret. Han var i perioden 1972-73 ansatt ved Nationaltheatret, deretter ved Hålogaland teater (1973–80).

På Hålogaland teater spilte han tittelrollen i Peer Gynt i 1975 og vakte oppsikt på grunn av sin fysiske, teatralske tolkning av rollen.

Rasmussen vendte tilbake til Trøndelag teater i 1980 og var der til 1988. Blant hans store klassikerroller ved Trøndelag teater kan en nevne Shakespeares Hamlet (1972) og Richard III (1982), begge i Stein Winges regi, samt Ibsen-roller som Gregers Werle i Vildanden og Helmer i Et dukkehjem. Han vakte også oppsikt i Terje Mærlis modernistiske oppsetning av Jeppe på Bjerget i 1983, og som homofil fange i Martin Shermans konsentrasjonsleirdrama Skeiv, i samspill med Ola B. Johannessen. I Yannis Houvardas nyekspresjonistiske oppsetning av Frank Wedekinds Lulu i 1985 spilte han dr. Schön. Han ble landskjent som Norges første betydelige Dario Fo-fortolker med enmannsforestillingen Herre Jemini, gjøglerne kommer i 1981, også vist i Fjernsynsteatret i 1983. Fjernsynsteatret viste også hans fremføring av Terje Nordbys enmannsdrama Krabbemannen i 1986.

Etter Trøndelag teater har Rasmussen vært en rekke år ved Den Nationale Scene. I 1991 spilte han rollen som Agamemnon i Aiskhylos' Orestien ved Festspillene i Bergen. I 1994 hadde han tittelrollen som Don Juan. I 1996 hadde han hele 14 roller som Ludvig Holberg og persongalleriet rundt ham i Morten Jostads forestilling Reisefeber.

I 1996 var Rasmussen teatersjef ved Bergen Komediateater (som han også var med på å opprette/gjenåpne). Der var han iscenesetter av en folkelig, grovkomisk og gjøgleglad Jeppe på Bjerget med Helge Jordal som Jeppe. Teatret hadde en viss suksess med denne forestillingen, men utover året ble det klart at teatret hadde havnet i store økonomiske problemer. Forholdene ved teatret medførte tildels hard kritikk mot Rasmussen, og flere av skuespillerne beskyldte ham for bevisst å ha ført dem bak lyset.

Rasmussen fratrådte sin stilling som teatersjef ved Bergen Komediateater og ble året etter sjef for det kriserammede Nordland Teater. Han medvirket også som skuespiller ved teatret og spilte blant annet hovedrollen som Petter Dass i Til Helgeland – en reise med Petter Dass. I 1998 måtte han overta regien på en oppsetning av Hamsuns Benoni og Rosa, et stykke som han allerede hadde en rolle i. Hans inntreden som sjef ved teatret hjalp imidlertid ikke på den økonomiske situasjonen, og høsten 1999 økte kritikken mot ham for manglende økonomistyring da det ble kjent at teatret slet med et underskudd på 3,2 millioner kroner. Han sluttet som sjef ved teatret i 2000.

Våren 2000 var han aktuell i rollen som Ole Bulls tjener på Logen Teater i Bergen. I 2001 var han aktuell med Herre Jemini, gjøglerne kommer, 20 år etter at han først gang spilte rollen. De fire monologene i stykket 'Gjøglerens fødsel', 'Zannis sult', 'Lasarus oppstandelse' og 'Voldtekten', var alle hentet fra Fos monologsamling Mistero Buffo.

I 2005 var Rasmussen ved Riksteatret aktuell i Ibsens Gjengangere, og i 2007 med forestillingen Jeppes Vertshus, en tolkning av Ludvig Holbergs klassiker Jeppe på Berget. Forestillingen ble satt opp både i Bergen og på Møre.

Januar 2009 var Rasmussen igjen aktuell på DNS i Bergen i stykket Krøniker fra den gamle by, et stykke hvor han selv spilte alle de 25 forskjellige rolleskikkelsene. Stykket er skrevet av Hans Wiers-Jenssen og handler om forskjellige byoriginaler. Stykket skulle opprinnelig ha vært satt opp på Den Nationale Scene i Bergen i april 2008, men da Rasmussen fikk hjerneblødning måtte stykket utsettes.

Rasmussen har oftest hatt biroller på film og debuterte her i 1974 i den ukjente amerikanske dramafilmen Summer Run. Hans norske debut var i komedien Kosmetikkrevolusjonen fra 1977. Han har ellers hatt fremtredende biroller i filmer som blant annet Søsken på Guds jord (1983), Nattseilere (1986), Farlig farvann (1995) og Insomnia (1997).

Han har også medvirket i noen TV-produksjoner, blant annet krimserien Rygg i rand, to i spann fra 1993, hvor han hadde en av hovedrollene.

Rasmussen vakte medieoppsikt da han på en reise i Thailand i 2005 innledet et forhold til den 42 år yngre Mali Tongsuk (f. 1986). Paret giftet seg i 2006 og fikk sitt første barn sammen i 2007.

Search