Tor Åge Bringsværd

Forfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 16, nov 1939
Sosial:

Biografi

Tor Åge Bringsværd (født 16. november 1939 i Skien) er en norsk forfatter kjent for romaner og fabelprosa, og som i samarbeid med Jon Bing også er kjent for en rekke sciencefictionbøker og TV-produksjoner under det kollektive forfatternavnet Bing & Bringsværd.

Bringsværd jobbet mye sammen med Jon Bing. Sammen er Bing & Bringsværd opphavsmenn til ordet fabelprosa, som han bruker om skjønnlitteraturen han skriver. Begrepet innbefatter både science fiction og fantastiske fortellinger. I 1967 debuterte de begge med Rundt solen i ring. Året etter kom Bringsværd ut med Probok, sin egen samling sciencefictionnoveller. Samlingen markerte i større grad den samfunnskritiske siden ved ham enn hva han fikk frem i Rundt solen i ring, selv om den helt klart var til stede der også. At han gav den ut alene kan nok bety at dette er noveller som Bringsværd personlig syntes han kunne stå mye sterkere for. Men Bing har helt klart innvirket mye i skriveprosessen. I starten av boken står det «Til Jon – Selvfølgelig». De har arbeidet mye sammen, eller som Bringsværd skriver på sine nettsider «Jon Bing og jeg har lekt sammen (nesten) hver tirsdag siden 1966.»

Bringsværd regner seg som anarkist, og det er kanskje ikke uten grunn at han har valgt science fiction som sin sjanger. Mange av bøkene hans har et kritisk blikk på bioteknologi og måten vi forvalter naturen vår på. Bringsværd har en spesiell skrivestil. I flere noveller hopper han vekk fra historien og beskriver noe som tilsynelatende ikke har noe med resten av historien. Plutselig kan han finne på å hoppe inn i et radioprogram eller et oppslag i et leksikon. Bøkene hans inkluderer titler som; barnebøkene om Ruffen, Bazar, Bløtkakemannen, Apachepiken, Pudder? Pudder! og de fem bøkene i Gobi-serien. I tillegg har han vært aktiv i den norske Brumm-foreningen. Han er også en av tre generalsekretærer i Norsk Kartozoologisk Forening.

Innen TV er han og makkeren Jon Bing mest kjent som skaperne av Norges første sciencefictionproduksjon for TV, miniserien Blindpassasjer, som var en blanding av thriller og science fiction. De har også skrevet to av miniseriene, samt tre episoder om etterforskerne Helmer & Sigurdson som gikk på NRK 1975–1981. I 1982 var de aktuelle med sciencefictionserien Ta den ring, som i motsetning til Blindpassasjer foregikk på jorden. Han skrev også den norrøne serien Vår gamle gudelære, fra 1982, for NRK.

Han er også aktiv som oversetter, og har blant annet oversatt Albert Åberg-bøkene til norsk.

Bringsværd er siden 1990 bosatt i Hølen sammen med sin kone, forfatteren Else Færden.

Search