Sossen Krohg

Dramatiker, skuespiller, manusforfatter, skribent
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 18, des 1923
Sosial:

Biografi

Sossen Finne Anker Krohg (opprinnelig Sossen Anker Olsen, født 18. desember 1923 i Kristiania, død 12. februar 2016) var en norsk skuespillerinne. Hun avsluttet sin lange og allsidige karriere med en gjennomløpende rolle i fjernsynsserien Hotel Cæsar, som hun var med i fra oppstarten i 1998 og nesten 12 år.

Hun ble født Sossen Anker Olsen, faren var avisredaktør Kristoffer Anker Olsen og moren Ingeborg Cappelen Hille Finne. Hun nedstammer ikke fra den norske slekten Anker; hennes far hadde Anker som fornavn. Olsen var hans patronym; han var sønn av Ole Christensen og Elise Sørensen.

Hun tok eksamen ved Det norske teatrets teaterskole i 1946 og ble umiddelbart ansatt og debuterte i stykket «Kranes konditori». Snart gikk det videre til Folketeateret, hvor hun var ansatt frem til 1960.

Hun gjorde filmdebut i 1949 i «Døden er et kjærtegn» og spilte senere i en rekke norske filmer.

I 1966 var hun sammen med den ungarske flyktningen Attila Horvath med på å starte opp den snart innflytelsesrike Club 7 i Oslo, og var ansatt der ved Scene 7 frem til 1985. Sossen Krohg bodde og arbeidet i tillegg i Paris i flere perioder av sitt liv. Hun har skrevet flere barneskuespill, samt utgitt erindringsboken «Hekletøy med store hull» (1986), illustrert av ektemannen Guy Krohg, og kunstboken «Tankenes reise» (1991, sammen med ektemannen).

Hun var de siste årene mest kjent som «Astrid Anker-Hansen» i såpeserien Hotel Cæsar som sendes på TV 2, en rolle hun innehadde fra seriens start i oktober 1998 frem til begynnelsen av april 2010 - hun trakk seg da med en episoder der hun «døde». For dette fikk hun sammen med medskuespiller Anette Hoff hedersprisen under Gullruten 2010.

Sossen Olsen var gift med skihopperen og forfatteren Thorleif Schjelderup mellom 1940 og 1944, og de fikk to barn sammen. Senere giftet hun seg med kunstneren Guy Krohg, som var barnebarn av maleren Christian Krohg og sønn av maleren og scenografen Per Krohg. Tilsammen fikk hun seks barn, men mistet tre av dem. Sossen og Guy var kjent som «de siste bohemer», Guy døde i 2002. I 2015 kom boken om hennes liv, Sossen -bohemdronningen på Kagge Forlag.

Search