Ingebrigt Davik

Skribent, sanger, låtskriver, barnebokforfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 13, apr 1925
Sosial:

Biografi

Ingebrigt Davik (født 13. april 1925, død 29. januar 1991) var en norsk forfatter, kringkastingsmann og barneunderholder. Han er mest kjent for historiene fra «Taremareby», en serie med fortellinger og viser han debuterte med i NRK radios Barnetimen for de minste i 1959.

Ingebrigt Davik var fra øya Fjørtofta i Haram kommune på Sunnmøre. Familien flyttet til Brattvåg da Ingebrigt var 6 år gammel. Under krigen i Norge i 1940 dro familien til Island om bord på familiens båt «Koralen» . Han utdannet seg som lærer på Hamar, og siden som musikkpedagog.

Han begynte i radio i 1959 med fortellingene fra Taremareby, et eventyrlig undervannssamfunn av skalldyr, fisk og vekster. Oppfølgeren om Rokke-Gina kom i 1962. Seinere lagde han barnetimer om det underlige i Lissomskogen og om måkefamilien i Kekkek og Kjia på Kjaholmen.

Davik deltok i flere episoder av barne-tv-programserien Kosekroken på 1960-tallet. I episoden som ble sendt 15. desember 1966 gjorde NRK nytte av at Davik behersket islandsk flytende. Episoden hadde Island som hovedtema, og et stykke ut i handlingen kom Davik inn døren til «tante Ragne» (Ragne Tangen), «vaktmesteren» (Svein Byhring) og «postmannen» (Ulf Wengård), som ikke skjønte hva Davik sa til dem fordi han henvendte seg til dem på islandsk.

Mye av stoffet, særlig om Taremareby og Rokke-Gina, ble også brukt i barneprogram på fjernsynet. Ingebrigt Davik var også norsk forteller i den britiske animasjonsserien Romlingane (The Clangers) som ble sendt på NRKs Barne-TV i 1972 og 1986.

Ingebrigt Davik utgav flere barnebøker, både med historiene fra opplesningsseriene og visesamlinger med egne og andres viser. Han oversatte også flere radiodramatiseringer av barnebøker til norsk.

Search