Sverre Wilberg

Skuespiller, filmskuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 24, des 1929
Sosial:

Biografi

Sverre Wilberg (født 24. desember 1929 i Fredrikstad, død 19. juli 1996 i Oslo) var en norsk skuespiller, best kjent for sin rolle som kriminalinspektør Hermansen i Olsenbanden-filmene. Han var en stor del av sin karriere ansatt ved Det Norske Teatret.

Wilberg ble utdannet ved det kongelige akademiet for drama Royal Academy of Dramatic Art i London mellom 1953 og 1955, og var ansatt ved Trøndelag Teater fra 1955 til 1958. Deretter hadde han oppgaver ved Folketeatret, Chat Noir, Oslo Nye Teater og Fjernsynsteatret. Fra 1971 var han ved Det Norske Teatret, der han spilte i en rekke komedier som blant annet Pære i En midtsommernattsdrøm og som Amor i Geir Sveaas' oppsetning av Holbergs Ulysses von Itachia. Han har også spilt i realistiske stykker som blant annet direktøren i Stiftelsen av Antonio Buero Vallejo, flere Brecht-skikkelser, samt klassikeroppgaver som Kreon i Evripides' Medea. På 1980-tallet gjorde han seg bemerket i som Gud i Goethes Faust og som Claudius i Hamlet.

Wilberg virket 42 år i norsk teaterliv, og de siste 25 årene var han knyttet til Det Norske Teatret hvor han spilte mer enn 100 forskjellige roller.

Wilberg filmdebuterte i 1959 i 5 loddrett, og har ved siden av rollen som Hermansen i 12 Olsenbanden-filmer, spilt i Smuglere (1968), Skulle det dukke opp flere lik, er det bare å ringe (1970) og Kamilla og tyven (1988). Han hadde sin siste filmrolle i Markus og Diana fra 1996. På TV har han blant annet vært å se i et par gjesterolle i komiserien Mot i brøstet. Han var også med i episoden Vinterferie av komiserien Fleksnes fataliteter. Episoden har imidlertid aldri blitt vist på TV, men er tilgjengelig på DVD. Mot i brøstet episoden I Søteste Laget som Sverre Wilberg spilte doktor i, har senere blitt dedikert til han.

Deltar i

Search