Knut Risan

Skuespiller, stemmeskuespiller, teaterskuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 19, feb 1930
Sosial:

Biografi

Knut Risan (født 19. februar 1930 i Nidaros, død 1. februar 2011[1]) var en norsk skuespiller.

Han debuterte på Nationaltheatret i 1956 som «Kasper» i Folk og røvere i Kardemomme by og spilte i 147 roller der fram til han ble pensjonert i 1998. Blant hans viktigste roller var tittelrollen i Tartuffe, «Nils Lykke» i Fru Inger til Østeraad, «Rørlund» i Samfundets støtter og «Wangel» i Fruen fra havet. Avskjedsforestillingen var Anton Tsjekhovs Måken. Risan hadde også gjesteopptredener ved Den Norske Opera, Den Nationale Scene og Riksteatret. For det brede lag av befolkningen er han best kjent fra fortellerstemmen i filmen Tre nøtter til Askepott.

Han hadde flere roller i Fjernsynsteatret, der han først og fremst huskes som «Torvald Helmer» i Et dukkehjem, med Lise Fjeldstad som motspiller i rollen som «Nora». Mange husker ham også som Edmond Dantès i dramatiseringen av Greven av Monte Cristo tidlig på 1960-tallet.

Innenfor musikkteateret spilte han bl.a. i Flaggermusen, Den glade enke og Tolvskillingsoperaen. Han hadde dessuten flere filmroller, bl.a. som kongen i Reisen til Julestjernen. Han spilte «Blomsterhandler Rosengren» i barne-TV-serien Jul i Skomakergata. Han var også kjent som den norske fortelleren i Tre nøtter til Askepott. Risan jobbet i tillegg i flere år som stemme over programreklamer på TV 2. Med sin karakteristiske mørke stemme sto han for setningen «-Du tror det ikke før du får se det» i forbindelse med TV-serien X-files.

Risan har også lest inn en rekke lydbøker.

Risan mottok Per Aabels ærespris i 1993.

Risan var gift med skuespillerinnen Astrid Folstad. Sammen fikk de to barn.

Deltar i

Search