Nybyggerne, sesong: 1 (1964)

Barn, Spenning | 3 timer, 38 minutter
Rating:
0/10

Handling

Hørespillserie for barn av Oddmund Ljone. På slutten av attenhundretallet hadde vi den største utvandringen fra Norge til Amerika. Tusener av nordmenn forlot magre kår i hjemlandet for å søke lykken i vest. Mulighetene var store og problemene mange i et land med helt andre naturgitte forutsetninger enn Norge. Ikke minst var møtet med indianerne vanskelig. Vi følger en familie som bestemmer seg for å starte på nytt i det forjettede land.

Instruktører: Barthold Halle, Tor Stokke og Erik Lassen. Teknisk regi: Jan Erik Hoel og Viktor Sandal. Sendt i Barnetimen.

Vi hører blant andre Tor Stokke (forteller), Kjell Moskvil (Hans, 12 år), Ingrid Bakkeland (Anne, 10 år), Jens Bolling (far), Elna Hallenberg Næss (mor), Knut Risan (farbror Ole) og Gerd Jørgensen (Kristine, budeie).

 

Amerikabrevet (1:7)

Det er ikke greit å være husmannsfamilie i Norge på attenhundretallet. Ungene må jobbe på setra hele sommeren og det blir stadig vanskeligere å klare seg økonomisk. Mange drømmer om å reise til Amerika ...

Hør i NRKs nettspiller

Den store beslutningen (2:7)

Det har vært en hard vinter for husmannsfolket på Hagan. Mor og far er bekymret for familiens fremtidsutsikter og tenker mer og mer på mulighetene i Amerika.

Hør i NRKs nettspiller

På vei mot vest (3:7)

De fem fra Hagan og de andre fra Innbygda har begynt på den lange, lange reisen til Amerika. Et helt tog av mennesker, hester og kjerrer beveger seg ned gjennom bygdene og mot byen der skipet ligger og venter.

Hør i NRKs nettspiller

Jamen ble det vind, ja! (4:7)

Hans og Anne har blitt godvenner med kapteinen om bord på briggen Elfrida. Akkurat nå tenker de mer på fremtiden og på det nye landet de reiser til, enn på husene, slektningene og dyrene de reiser fra.

Hør i NRKs nettspiller

Prærieskonnerten (5:7)

Endelig er familien fra Hagan fremme i Amerika, men reisen er langt fra over. Skipet har lagt til kai i Québec og de må nå komme seg videre til Chicago. Først med tog til Toronto og deretter med båt over de store sjøer.

Hør i NRKs nettspiller

Prærien (6:7)

Utflytterfølget er på vei videre mot vest. Den siste elva ligger langt bak dem og de er langt inne i Dakota. Fire måneder har gått siden de reiste hjemmefra.

Hør i NRKs nettspiller

En venn kommer tilbake (7:7)

Mor prøver å skrive et brev til Anders og Kari på gården, men det er vanskelig å komme i gang. At du bor i ei jordhytte på prærien er vel lite å skrive om. Men de har fått jord, og det var jo derfor de reist fra Norge.

Hør i NRKs nettspiller

Del:

Anbefalte hørespill

Search