Phyllis Dorothy James

Romanforfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 03, aug 1920
Sosial:

Biografi

Phyllis Dorothy James, baronesse James av Holland Park (født 3. august 1920 i Oxford, død 27. november 2014) var en britisk forfatter av en rekke kriminalromaner. Mest kjent er kanskje hennes bøker om etterforskeren Adam Dalgliesh, som for øvrig har dannet utgangspunktet for flere TV-serier. Hun debuterte i 1962 med kriminalromanen Cover Her Face, som forøvrig var den første romanen om Dalgliesh.

James måtte avslutte skolegangen ved 16 års alder for å ta seg arbeid, ettersom familien var fattig og faren ikke hadde tro på høyere utdannelse for jenter. Hun arbeidet på et skattekontor i tre år, og fikk senere arbeid som assisterende inspisient for en teatergruppe. I 1941 giftet hun seg med Connor Bantry White, en lege i hæren. James tjenstgjorde selv som sykepleierske under andre verdenskrig og arbeidet så i mange år i innenriksministeriet for kriminal- og sykepleien.

Hun debuterte som forfatter i 1962, da hun var 42 års alder.

Mest kjent er kanskje hennes bøker om etterforskeren Adam Dalgliesh, som for øvrig har dannet utgangspunktet for flere TV-serier. Hun var også medlem av Overhuset i Det britiske parlamentet og ble tildelt flere ordener.

James var styremedlem i BBC (198893), Arts Council (198892) og British Council (198893). I 1983 mottok hun Order of the British Empire, og i 1991 ble hun gjort til life peer, adelstittel for resten av livet. Hun satt i Overhuset som konservativ. Hun satt også en periode i styret for BBC. Hun arbeidet tidligere i sykehusadministrasjon og som statstjenestekvinne i det britiske innenriksdepartementets justisavdeling.

James debuterte som forfatter i 1962 med kriminalromanen Cover Her Face, som også introduserte hennes mest kjente detektiv, Comander Adam Dalgliesh ved Scotland Yard. Senere, i An Unsuitable Job for a Woman i 1972, introduserte hun også den kvinnelige privatdetektiven Cordelia Gray. I 1979 ble hun forfatter på heltid.

P.D. James ble gift i 1941 med doktor Ernest Connor Bantry White. Hun ble enke i 1964 da ektemannen døde etter lang tids sykdom. Hun hadde to døtre (født i 1942 og 1944).

Deltar i

Search