Elsa Lystad

Skuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 09, jul 1930
Sosial:

Biografi

Elsa Lystad (født 9. juli 1930 i Oslo) er en norsk skuespiller kjent for sentrale roller i norsk teater, fjernsyn, film og radio. Hun hadde sitt gjennombrudd midt på 1960-tallet og har vært aktiv siden. Hun er en folkekjær skuespiller som kjennetegnes for sin mimikk og sitt talent for å sette et særpreget, nær komisk trekk også på mer seriøse roller.

Lystad debuterte i rollen som Laura Isaksen i Bør Børson jr. under Toralf Sandøs regi i 1957. I de påfølgende 6 årene hadde hun en rekke mindre roller ved Det norske teatret. Hun sluttet der og fikk sitt gjennombrudd ved den nystartede revyteatret Lysthuset i Stortingsgata i Oslo.

Lystad ble født på Rodeløkka i Oslo. Hennes mor var vaskedame Thora Aamot (1900–1972) fra Stryn i Nordfjord. Hennes far var verksmester Erling Magnus Lystad (1905–1988). Thora Aamot gjorde noe så uvanlig som å skille seg fra sin mann, og flyttet hjem til Stryn i 1935. Der gikk Elsa sine to første år på skole og la til seg nordfjordsdialekt. Tilbake i Oslo i 1937 bosatte de seg i Nordal Bruns gate i Oslo.

Lystad gikk toårig fortsettelsesskole for piker i Oslo. etter at hun hadde vært kontordame, blant annet i Dagbladets annonseavdeling.

Hun giftet seg i 1961 med den ungarske inspisienten Arpad Szemes (1930–1998). De hadde et privat ekteskap som ikke ble omtalt i skandalepressen.

Lystad debuterte i 1957 på Falkbergets Teater og fikk der rollen som Laura Isaksen i Bør Børson jr, og turnerte med teateret i over ett år. Hun var ansatt ved Det norske teatret i 1958-64. Gjennombruddet fikk hun i Lysthuset der hun ble hyret av bl.a. Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. i 1965.

Lystad var tilknyttet Chat Noir og Fjernsynsteatret før hun ble ansatt ved Oslo Nye Teater i 1973 og var der inntil hun begynte ved Den Nationale Scene i 1976. Hun sluttet ved Den nationale Scene i 1980 og jobbet deretter frilans. Hun arbeidet siden sammen med Wesenlund både på teater og i TV, og radiorollen som Fru Sløying var det første møtet med Lystad for mange nordmenn utenfor Oslo.

Hun fikk rollen som Oddveig i komiserien Fredrikssons fabrikk fra 1990 og filmen med samme navn fra 1994. Så sent som i 2007 var hun fortsatt aktiv og turnerte med stykket Ingen grunn til panikk! hvor hun delte hovedrollen med Marianne Krogness. Forestillingen avsluttet på Chat Noir sommeren samme år. Hun har i en årrekke vært å høre i radioprogrammet Nitimen på NRK P1. Sammen med skuespiller kollega Morten Røhrt lager hun fremdeles (per 2011) det ukentlige humorinnslaget Tips-telefonen. I 2011 hadde hun rollen som Gamlemor i den norske 3D-filmen, Blåfjell 2: Jakten på det magiske horn. I februar 2012 spilte hun Mor Åse i Flukt Productions oppsetting av Peer Gynt (My name is Peer Gynt)i Kanonhallen på Løren i Oslo.

Search