Henny Skjønberg

Skuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 06, aug 1886
Sosial:

Biografi

Henny Skjønberg (Hennika) (født Bucher Eide 6. august 1886 i Stavanger, død 5. januar 1973 i Oslo) var en norsk skuespiller som var tilknyttet Det Norske Teatret det meste av sin karriere mellom 1918 og 1957. Hun er kanskje mest kjent fra rollen som peppermøen Bianca Bals eller Tante Pose i filmen av samme navn fra 1940.

I gymnasårene på Kongsgård i Stavanger, fikk hun sin første smak på teaterlivet, gjennom skoleteatret Iduns Julekomedie, der hun blant annet hadde rollen som Lotte i stykket Cousine Lotte i 1902. Etter gymnaset reiste hun til London og livnærte seg ved å skrive reisebrev for Stavanger Aftenblad. Etter londonoppholdet levde hun noen år i tsarens Russland, først som guvernante i en russisk adelsfamilie, senere som lærer i språk.

Henny Skjønberg debuterte på den nyetablerte Stavanger Faste Scene som tante Malla i Geografi og kjærlighed i 1914.

Henny Skjønberg var gift med kollega Eugen Skjønberg, mor til Per Skjønberg og skuespillerne Pål Skjønberg og Espen Skjønberg. Barnebarnet Hennika Skjønberg (Henny Kristin) er oppkalt etter henne.

Hun var med i et tyvetalls filmer, hvorav flere er norske klassikere, og Tante Pose, hvor hun spilte den kvinnelige hovedrollen, er den mest kjente.

Search