Historien om to byer (1989)

Drama | 4 timer, 8 minutter
Rating:
0/10

Handling

Hørespill i åtte episoder av Charles Dickens. Bakgrunnen for fortellingen og alle som er med i den, er den franske revolusjonen. Dramatisert av John Keir Cross. Oversatt av Knut Johansen. Instruktør: Nicole Macé. Teknisk regi: Tulla Onstad.

 

Kalt til live igjen (1:8)

De to byene er London og Paris. Den franske revolusjonen var den beste av alle tider, det var visdommens periode, det var dårskapens periode, det var lysets tid, det var mørkets tid, det var håpets vår, det var fortvilelsens vinter. På Englands trone satt en konge med stor underkjeve og en dronning med stygt ansikt. På Frankrikes trone satt en konge med stor underkjeve og en dronning med vakkert ansikt. Og i det franske folket gjæret hatet... I rollene medvirker blant andre Tor Stokke (fortelleren), Per Tofte (Dr. Manette), Unn Vibeke Hol (Lucie Manette), Finn Schau (Ernest Defarge) og Monna Tandberg (Therese Defarge). (1:8)

Hør i NRKs nettspiller

Sjakalen (2:8)

I året 1775 reiste Lucie Manette til Paris og fant sin far. Lucie hadde levd i den tro at faren var død, men i virkeligheten hadde han sittet 18 år i Bastillen. Nå er vi i året 1780, i London, den første av tittelens to byer. Dr. Manette og hans datter er i rettssalen Old Bailey. En ung venn av dem er anklaget for høyforræderi. I rollene medvirker blant andre Tor Stokke (fortelleren), Per Tofte (Dr. Manette), Unn Vibeke Hol (Lucie Manette) og Terje Strømdahl (Charles Darnay / Sidney Carton). (2:8)

Hør i NRKs nettspiller

Stormen nærmer seg (3:8)

Doktor Manette befinner seg nå trygt hos sin unge datter Lucie i London. Til deres fredelige hus kommer stadig den franske emigranten Charles Darnay, nylig anklaget for spionasje og reddet av sin likhet med advokaten Sidney Carton, som også er en flittig gjest hos Manettes. De er begge forelsket i Lucie - Carton uten håp, for Lucie elsker Darnay. I rollene medvirker blant andre Tor Stokke (fortelleren), Per Tofte (Dr. Manette), Unn Vibeke Hol (Lucie Manette) og Terje Strømdahl (Charles Darnay / Sidney Carton). (3:8)

Hør i NRKs nettspiller

Plageånden (4:8)

Mr. Lorry, bankmannen fra Dover-diligencen, forsøker å "kurere" dr. Manette. Bankbudet og altmuligmannen Jerry bringer sin kone til fortvilelse med sine nattlige "fisketurer"... I rollene medvirker blant andre Tor Stokke (fortelleren), Per Tofte (Dr. Manette), Stein Grieg Halvorsen (Jarvis Lorry), Terje Strømdahl (Sidney Carton) og Rolf Arly Lund (Jerry Cruncher). (4:8)

Hør i NRKs nettspiller

Stormen bryter løs (5:8)

I Paris starter revolusjonen med angrepet på Bastillen, det forhatte gamle fengselet hvor folk ble anbrakt uten lov og dom. Den revolusjonære familien Defarge står i spissen. Charles Darnay, Lucies ektemann, blir lokket fra England og brakt inn i virvelen av hendelser. I rollene medvirker blant andre Tor Stokke (fortelleren), Per Tofte (Dr. Manette), Unn Vibeke Hol (Lucie Manette), Finn Schau (Ernest Defarge) og Monna Tandberg (Therese Defarge). (5:8)

Hør i NRKs nettspiller

Mørke (6:8)

Alle hovedpersonene befinner seg i Paris, hvor terroren rår. Charles Darnay er kastet i fengsel og venter på å bli stilt for revolusjonsdomstolen. Derfra går det bare én vei - til giljotinen. Kan dr. Manette, med en fortid som Bastille-fange, redde Darnay? I rollene medvirker blant andre Tor Stokke (fortelleren), Terje Strømdahl (Charles Darnay / Sidney Carton), Per Tofte (Dr. Manette) og Unn Vibeke Hol (Lucie Manette). (6:8)

Hør i NRKs nettspiller

På livet løs (7:8)

Familien Defarge kjemper til siste stund mot hovedfienden, den dødsdømte Charles Darnay. Men de har formidable motstandere, alle Darnays venner, og de har ikke gitt opp... I rollene medvirker blant andre Tor Stokke (fortelleren), Terje Strømdahl (Sidney Carton), Rolf Arly Lund (Jerry Cruncher) og Nils Vogt (John Barsad). (7:8)

Hør i NRKs nettspiller

Fottrinnene dør ut (8:8)

En stor menneskemengde har samlet seg foran giljotinen for å se Charles Darnay dø. Men enda de brølende har forlangt at han skal miste hodet, er de forunderlig stille da mannen viser seg. Det er noe i hans holdning som gjør det. På kneipene i Paris samme kveld blir det sagt at det var det mest fredfulle ansikt noen har sett på det skafottet... I rollene medvirker blant andre Tor Stokke (fortelleren), Terje Strømdahl (Charles Darnay / Sidney Carton), Per Tofte (Dr. Manette) og Unn Vibeke Hol (Lucie Manette). (8:8)

Hør i NRKs nettspiller

Del:

Anbefalte hørespill

Search