Quatermass (1991)

Spenning, Mystikk, Grøsser | 1 time, 55 minutter
Rating:
0/10

Handling

Under graving på en byggeplass i London, blir det funnet en hodeskalle av et menneske. Den viser seg å være fem millioner år gammel. Men det er bare begynnelsen:

Dette funnet fører på sporet av en urgammel hemmelighet som setter menneskehetens historie i et nytt lys, og kan avgjøre hele dens framtidige skjebne.

I likhet med "I trifidenes dager" handler "Quatermass" om at menneskeheten blir satt på sin største utfordring. Men samtidig som den er en nervepirrende grøsser tar den opp slike spørsmål som: Hvor kommer vi fra? Finnes overnaturlige fenomener, og hva skyldes de? Hvor har vi hentet våre forestillinger om djevler og demoner og skapninger som hjemsøker oss i drømmer og eldgamle myter?

Fra fjernsyn til radio
"Quatermass" er en radioversjon av en TV-serie, den siste av i alt tre serier som satte England på hodet i 1950-årene. De ble også spilt inn som kinofilmer. Hovedpersonen i alle er rakettforskeren og romspesialisten professor Bernard Quatermass, og felles for historiene er at de handler om en invasjon fra det ukjente, som arter seg som en slags besettelse. I den første dreier det seg om en mystisk alge-lignende livsform, i den andre, vesener fra en annen klode som med kjemiske midler gjør folk til slaver. Og den tredje – ja, den som hører på vil få se. Sannheten er der ute...

Grøsserserie i seks deler etter et TV-manus av Nigel Kneale. Oversatt og tilrettelagt av Tor Edvin Dahl. Sendt første gang i 1991.

 

Bomben (1:6)

En hodeskalle av et menneske blir funnet under graving på en byggeplass i London. Den viser seg å være fem millioner år gammel. Men det er bare begynnelsen: Dette funnet fører på sporet av en urgammel hemmelighet som setter menneskehetens historie i et nytt lys og kan avgjøre hele dens framtidige skjebne. ”Quatermass” -kalt opp etter seriens hovefigur, Bernard Quatermass, leder for det britiske rakettprogrammet - er en grøsser i slekt med ”I trifidenes dager” og var opprinnelig en av BBCs største TV-suksesser.

Hør i NRKs nettspiller

Spøkelsene (2:6)

Under fem millioner år gamle knokkelrester blir det funnet en diger metallgjenstand. Den er ikke rusten, og militæret mener den må være en bombe fra krigens dager. Rakettspesialisten og romeksperten Quatermass, som er blitt tvunget til å arbeide sammen med militæret, mener den kan være noe helt annet . . .

Hør i NRKs nettspiller

Djevler og demoner (3:6)

Et merkelig vesen er blitt observert ved den merkelige metallgjenstanden. Er det en sammenheng mellom dette og alle de gamle historiene om mystiske hendelser fra området hvor den er funnet? Militæret fastholder at gjenstanden er en V-bombe fra krigens dager. Men den er laget av et materiale ingen kjenner fra før. Og hva skjuler seg innenfor . . . ?

Hør i NRKs nettspiller

Forhekset (4:6)

Professor Quatermass tror gjenstanden under de gamle fossilene er et romskip fra Mars. Oberst Breen er overbevist om at den er en tysk rakett fra krigens tid. Men hvordan kunne i tilfelle en slik være full av leddyr større enn noen hittil kjente?

Hør i NRKs nettspiller

Den ville jakten (5:6)

Fra romskipet på utgravningsplassen i London utgår det en veldig kraft. Nården blir utløst, får den steiner til å regne gjennom lufta. den fungerer som om den skulle inneholde en enorm poltergeist. Alt materiale professor Quatermass kan framlegge, får likevel ikke oberst Breen og forsvarsministeren til å skifte oppfatning. De holder fast på at det er en tysk rakett fra krigens tid.

Hør i NRKs nettspiller

Djevelen over London (6:6)

Oberst Breen tror ikke det er noe spesielt ved romskipet de har funnet i London. Så blir da han den som utløser katastrofen. Professor Quatermass, som har advart ham, blir selv nesten et offer. Men han overlever, og kan advare mot skjulte, fem millioner år gamle erindringer som kan lede oss til å gjøre jorda like livløs som Mars alt er.

Hør i NRKs nettspiller

Del:

Search