Men at det skulle hende her (1990)

Spenning, Drama | 2 timer, 39 minutter
Rating:
0/10

Handling

En serie i sju episoder, fra Norge under krigen. Basert på siste del av Ebba Haslunds bok "Som plommen i egget. En erindringsbok". For en stor del handler det om hennes krigsopplevelser, men de er samtidig allmenne, og fanger en flik av dagliglivet under okkupasjonen.

Musikk: Stein Eide. Instruktør: Paul Skoe. Teknisk regi: Øystein Halvorsen. De som er med: Kjersti Holmen (Marit Holte), Ole-Jørgen Nilsen (Nils, hennes far), Monna Tandberg (Ella, hennes mor), Andreas Kolstad (Olav, hennes bror), Per Christian Ellefsen (Halvor Berg, Marits forlovede), Frøydis Armand (Anette Weyer, Holtes nabo), Randi Nordberg (Gammel dame). Annonsering ved Nils Nordberg.

 

Men at det skulle hende her! (1:7)

I løpet av sju dager vil Radioteatret dekke fem år – de fem okkupasjonen varte. Serien vil framstille hverdagsliv mer enn heltedåder. Hovedpersonen er Marit, forlovet med den nyslåtte fenriken Halvor like før 9. april 1940. Første episode begynner alt den 8.

Hør i NRKs nettspiller

Men at det skulle hende her! (2:7)

9. mai 1940. Ennå er ikke krigshandlingene over her i landet. Marit er redd for slektninger som er med i kampene, og aller mest for Halvor. Men det kjennes godt å kunne engasjere seg i hjelpearbeidet sammen med den ivrige og effektive lotten Anette Weyer.

Hør i NRKs nettspiller

Men at det skulle hende her! (3:7)

24. november 1940 er første dato i denne episoden, som dekker halvannet år. To rekordkalde vintrer og unntakstilstand med standrett og henrettelser danner den mørke bakgrunnen for Marit og Halvors samliv.

Hør i NRKs nettspiller

Men at det skulle hende her! (4:7)

10. oktober 1942 er startpunktet denne gangen. Halvor blir også arrestert – det illegale arbeidet hans er avslørt. Så Marit har sine bekymringer. Dessuten støter hun kraftig sammen med fetteren Fredrik, som synes det er smart å ha meldt seg inn i NS.

Hør i NRKs nettspiller

Men at det skulle hende her! (5:7)

9. april 1943 – krigen har vart i 3 år. Marit har endelig fått besøkstillatelse til Grini, der Halvor sitter. Men så kommer det for en dag at han antakelig blir sendt til Tyskland …

Hør i NRKs nettspiller

Men at det skulle hende her! (6:7)

24. oktober 1943. Atskillelsen fra Halvor, strevet med å skaffe seg selv og de to barna mat, de dystre forholdene i det hele tatt, sliter på Marits krefter. Men moren og venninnen Lillen gjør hva de kan for å holde motet oppe hos henne, og noe bra hender i hvert fall også.

Hør i NRKs nettspiller

Men at det skulle hende her! (7:7)

19. desember 1943, like før den svære eksplosjonen på Filipstad i Oslo. Siden reiser Marit til Eggedal for å komme seg, fysisk og psykisk. Dette er en fredelig plett der krigen ikke merkes, ennå. Så, til slutt, er alt over, og jubelen overtar. Men ennå har ikke Halvor kommet tilbake.

Hør i NRKs nettspiller

Del:

Anbefalte hørespill

Search